Van aangrijpende musicaldiva tot sidderende rockvamp... 

 

Bühnebeest

Nurlaila Karim (18 januari 1975) begon haar carrière in het rauwe Haagse rockcircuit, maar belandde uiteindelijk in de mierzoete/romantische musicalscene. Geen land ter wereld kent zo’n hoge musicaldichtheid als Nederland. ‘The Wiz’ was een grote publiekslieveling met meer dan 600.000 bezoekers! In de filmversie speelden ooit Diana Ross en Michael Jackson de hoofdrollen. In de Nederlandse feel good-musicalversie, die is doorspekt met Motown-klassiekers, aan Nurlaila de eer om de hoofdrol van Dorothy te vertolken (seizoen 2007/2008). Avond aan avond zong zij de sterren van de hemel voor een keer op keer uitzinnige menigte.

Stem uit duizenden

Volgens Joop van den Ende - directeur van Stage Entertainment/Joop van den Ende Theaterproducties - heeft Nurlaila een van de mooiste musicalstemmen van Europa. Het zal je maar gezegd worden! Bij de audities voor ‘Les Misérables’, die ook wel de musical der musicals wordt genoemd, stond daarom al snel vast dat Nurlaila de rol van Fantine zou neerzetten. Met de hartverscheurende/ontroerende nummers ‘Mijn droom’ en ‘Kom bij mij’ wist zij het publiek van april 2008 tot en met maart 2009 tot op het bot te raken.

Allround vakvrouw

Nurlaila studeerde aan de Haagse Acteerstudio. Daarnaast zat ze op klassiek ballet en volgde ze zang-, piano- en vioolles. De muzikale duizendpoot was violiste bij het Viotta Jeugdorkest en bracht op 17-jarige leeftijd (1992) haar eerste solo-cd uit: ‘The Light In The Darkness’. De meeste teksten van dit popalbum schreef de debuterende singer/songwriter zelf! Daarnaast zong Nurlaila in verschillende bands, waaronder de jazzdance-groep El Weirdo's Jazz Sextet.

Overdonderend debuut

Haar musicalentree maakte Nurlaila in ‘Miss Saigon’ (1996), waarvoor ze uit meer dan 1000 (!) gegadigden was gekozen om in het ensemble te spelen. Voor deze megaproductie speelde ze een half jaar later de rol van Gigi. Vervolgens was de nieuwbakken musicalvedette een van de sterren in het Musical Café in ShowBizCity en trad ze op als soliste in ‘Sympho ’99’, een productie van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Na haar meer dan succesvolle debuut in ‘Miss Saigon’ kon het niet anders dan dat er weer een grote musicalrol op Nurlaila’s pad zou komen. Met overtuiging speelde zij de rol van Carmen Diaz in ‘Fame De Musical’, waarna er alweer een musicaluitdaging naar haar lonkte: de hoofdrol van Mimi Marquez in ‘Rent’. Schijnbaar moeiteloos kroop Nurlaila daarna in de huid van Dorothy in de musicalparodie ‘Rocky Over The Rainbow’ (2001), een hilarische mix van ‘The Wizard of Oz’ en ‘The Rocky Horror Show’. 

Allround & veelzijdig

Vanaf 2001 stortte Nurlaila zich een aantal seizoenen met hart en ziel op een aantal grote concertante theaterprojecten. Zo zong in de ‘Dinnershow Of The Centuries’ en was ze een van de sterren in de reisproductie ‘Musicals In Concert 2’. Samen met Nederlandse musicalsterren van naam schitterde Nurlaila in Rotterdam in de spectaculaire concertreeksen ‘Musicals In Ahoy 2004’ en ‘Musicals In Ahoy 2006’. Tevens verleende Nurlaila haar medewerking aan het opzwepende theaterconcert ‘De Munk Live!’ van haar musicalcollega Danny de Munk en was ze in januari 2005 betrokken bij ‘In This World’, een benefietsingle voor de kinderslachtoffers van de tsunami in Azië.

Van soft tot ruig

Leoni Jansen wist Nurlaila eind 2005 te strikken voor de theatershow ‘She Got Game 3’, waarmee zij een aantal maanden door het land tourde. Vervolgens schitterde zij in het seizoen 2006/2007 in de hoofdrol van Dorothy in de op Broadway-bekroonde productie ‘The Wiz’. Om daarna haar opwachting te maken als Fantine in de musicalklassieker ‘Les Misérables’, die in maart 2008 een grande finale beleefde in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Aansluitend daarop schakelde Nurlaila over op haar ruige kant als Special Guest in ‘Rockopera in Concert’ van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Perfect Walt Disney-geluid

Ook in sprookjesland is Nurlaila’s veelzijdige stem niet onopgemerkt gebleven. Zo zong zij met Stanley Burleson de titelsong ‘Alles draait om jou’ van de Walt Disney-film ‘The Lion King II’ (1999). Tevens verzorgde ze diverse nasynchronisaties, waaronder Lilo’s zus Nani in de tekenfilm ‘Lilo & Stitch’, Stella het Stinkdier in ‘Over the Hedge’ en Harold Miller in ‘De Bende van Vijf’. Ook sprak Nurlaila de stem in van het lichtelfje Iridessa in de Walt Disney-films ‘Tinkelbell’ en vertolkte ze een van de stemmen in ‘Hotel for Dogs’ (2009) en vertolkte ze Tonks in de nieuwe Harry Potter film ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’.

In de prijzen

In 1998 ontving Nurlaila de 'Dolf Brouwers Trofee' voor beste aanstormend Haags talent en werd dat zelfde jaar tweede bij het Nationaal Songfestival met het nummer ‘Alsof Je Bij Me Bent’ van John Ewbank. In 2001 won ze tijdens het ‘Musical Awards Gala 2001’ de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor de rol van Mimi Marquez in ‘Rent’.

Meer dan podiumdier alleen…

Naast haar indrukwekkende staat van dienst als musicalster, zangeres en stemactrice in tekenfilms deed Nurlaila ook de nodige tv-ervaring op. Zo speelde zij in 2001 de gastrol van Miggy in de tv-hitserie ‘Costa!’ en presenteerde zij voor TV West het toeristische programma ‘ZH Met Uitjes’ (2002). Met ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’-acteur Mark van Eeuwen vormde zij een zangduo in het talentenjachtprogramma ‘Just the Two of Us’ op tv-zender Tien (2007) en was ze lead vocal bij het populaire dansprogramma van de Avro 'Stricty come dancing'. Sinds enkele jaren is ze te horen in de jingles van o.a. SkyRadio, RadioWest en Radio Decibel. Ze is tevens te horen in de jingle van Radio Nova in Finland en afgelopen jaar nam ze de nieuwe jingle op voor Radio Dolfijn FM, een van de populairste radio stations van Curaçao. Sinds 2012 is ze een van de vaste stemmen in de commercials van Primera. 

Kinder CD en boek

In 2010 brengt Nurlaila d'r eerste kinder CD uit, 'Wereldse Kinderliedjes', welke in 2011 als kinderboekversie uitgebracht wordt. In 2012 wordt het boekje gekozen tot een van de kerntitels van de kinderboekenweek welke in het teken staat van 'Hallo wereld'.

Sister Act

In 2013 vertolkt Nurlaila als alternate van Caroline Dijkhuizen de rol van Deloris van Cartier in de swingende hitmusical Sister Act, welke te zien was in het Afas Circustheater in Scheveningen.

Een droom komt uit .... Fourtina, a tribute to the legend of Rock Tina Turner 

In 2015 toert Nurlaila met haar, in eigen productie ontwikkelde show, 'Fourtina' door Nederland. Met 48 shows een absolute doeltreffer en wordt door De Telegraaf zelfs beoordeeld met 4,5 ster!! 

 

 2001: John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor de rol van Mimi Marquez in ‘Rent’